Kotlety z sosem z zielonego pieprzu
2 polędwiczki wieprzowe, łyżeczka do kawy ziarnistego pieprzu lub pół łyżeczki grubo mielonego pieprzu do steków, płaska łyżeczka do kawy ziół prowansalskich, 2 ząbki czosnku, pół szklanki oliwy z oliwek, łyżka zielonego pieprzu odsączonego z zalewy lub suchego, pół szklanki słodkiej śmietanki 12-proc., sól
1. Polędwiczki podzielić na połówki i rozbić (od strony bocznej), posypać solą i pieprzem grubo mielonym. Połowę oliwy wymieszać z rozgniecionym czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Posmarować kotlety. Szczelnie okryć ułożone w miseczce kotlety i wstawić je na kilka godzin doi lodówki.
2. Wyjęte z lodówki kotlety usmażyć na pozostałej oliwie, odłożyć w ciepłym miejscu a na patelnię z pozostałym tłuszczem dodać zielony pieprz, chwilę podsmażać, dodać śmietanę i zagotować sos.
Kotlety podawać polane sosem z zielonego pieprzu.