Kotlety wyjątkowe z indyka

40-50 dag mięsa z piersi indyka, sól, pipeprz, 2 łyżki oleju z pestek winogron, 2 jabłka, sok cytrynowy, średni por i średnia cebula, 2 łyżki białego wina lub miodu pitnego albo domowego wina. Na sos: pół szklanki jogurtu, spora szczypta majeranku i kminku, 2 łyżki startego na tarce sera żółtego, jajo, łyżka siekanej zielonej pietruszki i ewentualnie łyżka dowolnego ulubionego świeżego zioła.

1. Mięso podzielić na 4 kotlety i zbić tłuczkiem do mięsa nadając kształt. Posypać solą i pieprzem.
2. Rozgrzać na patelni olej i usmażyć kotlety, po czym zdjąć je z patelni, przełożyć na żaroodporny półmisek.
3. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na grube plastry, podsmażyć na patelni, ułożyć na kotletach.
4. Cebule i por pokroić w cienkie krążki i podsmażyć na tej samej co kotlety i jabłka patelni, zalać winem lub miodem pitnym, doprawić solą, pieprzem, majerankiem, i kminkiem, przełożyć na kotlety.
5. Wymieszać jogurt z jajkiem i serem oraz zieloną pietruszką i innym ziółkiem, polać kotlety i wstawić do nagrzanego do 200 st C piekarnika na 10 minut.