Tarta jabłkowa Ireny Gumowskiej
Na ciasto: 25 dag mąki, pół (250 gramowej) kostki masła, a na koniec noża proszku do pieczenia, 3/4 szklanki wody, szczypta soli, 2 łyżki cukru pudru.
Na nadzienie: 3 duże jabłka,
Na polewę: 2 jajka, szklanka śmietany, cukier puder do smaku, dowolny zapach: starta skórka cytryny lub trochę cukru waniliowego
1. Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować i ułożyć w dużej tortownicy lub formie do tart, posypać cukrem pudrem.
2. Ułożyć na nim pokrojone w plasterki obrane uprzednio ze skórki jabłka.
3Zapiec w piekarniku około 30minut w temperaturze190 st C.
4. Jajka zmiksować ze śmietaną, cukrem pudrem i zapachem. Zalać wierzch zapieczonej tarty i wstawić raz jeszcze do piekarnika, aby wierzch się zrumienił.