Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

27.09.2009
niedziela

Puszysta szarlotka

27 września 2009, niedziela,

6 jabłek, 3 pełne łyżki cukru, i cukier waniliowy,
Na puszyste ciasto: 4 duże jajka, 6 czubatych łyżek mąki, 4 łyżki cukru, kilka kropli olejku cytrynowego lub waniliowego, płaska łyżeczka proszku do pieczeni.
Do wysmarowania formy: kopiasta łyżka masła
Do wysypania formy: łyżka tartej bułki

1. Jabłka obrać, i po usunięciu gniazd nasiennych, pokroić w cienkie plasterki, wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym.
2. Ubić sztywną pianę z białek i nadal ubijając dodawać cukier, żółtka, zapach i wreszcie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
3. W wysmarowanej formie ułożyć jabłka z cukrem, na nie wylać ciasto.
4. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 st C i piec 35 minut.
Najlepiej smakuje podawane na ciepło, można wyłożyć dnem do góry na półmisek.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop