Korniszony

1 kg jak najmniejszych ogórków, półtorej łyżki soli, 6 ząbków czosnku, szklanka octu winnego (6-proc.), 2 goździki, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, 3 liście laurowe, 3-4 łyżki cukru.

1. Ogórki umyć starannie, zalać zimną wodą na godzinę. Wyjąć z wody i starannie osuszyć ściereczką.
2. Ogórki posypać w misce lub garnku solą i pozostawić na dobę.
3. Po tym czasie odlać słony sok, osączyć znów starannie i ułożyć je w słoikach. W każdym słoiku umieścić co najmniej jeden ząbek czosnku.
4. Zagotować ocet ze szklanką i 4 łyżkami wody, ziarnami pieprzu i ziela angielskiego raz listkami laurowymi i cukrem.
5. Zalać słoiki gorącą zalewą, która powinna zakryć ogórki, Zakręcic słoiki pokrywkami i pasteryzować 10 minut w temperaturze 85-90 st C.