Marynowany czosnek

30 dag ząbków czosnku, 3/4 szklanki octu winnego, 5 ziaren ziela angielskiego, po pół łyżeczki ziaren kolendry i gorczycy, 2 łyżeczki cukru, kilkanaście igiełek-listków rozmarynu, 2 strąki ostrej papryki, 2 łyżki oleju.

1. Czosnek obrać z łusek.
2. Zagotować ocet z 3/4 szklanki wody, dodać ziele angielskie, gorczycę i kolendrę oraz cukier.
3. Do gotującej sie zalewy wrzucić czosnek i od momentu wrzenia gotować 5 minut. Tuż przed końcem gotowania dodać rozmaryn.
4. Przygotowane słoiki napełniać marynatą z czosnkiem, do każdego słoiczka dodać po łyżeczce oleju, zakręcić słoiki przykrywkami. Pasteryzować ok. 20 minut. Gorące słoiki wyjąć z wody, przewrócić do góry dnem.