Kasza gryczana z pieczarkami

2 szklanki kaszy gryczanej, 6 szklanek wrzącej lekko osolonej wody, 30 dag pieczarek, 3 cebule, pół szklanki posiekanego selera naciowego, łyżka masła i 3 łyżki oleju, 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz.

1. Wodę zagotować, lekko posolić, wsypać kaszę. Gotować, dopóki kasza nie wchłonie całej wody.
2. Garnek z kaszą nakryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 280 st C piekarnika i wypiekać około 40 minut.
3. Pieczarki posiekać, selerowe łodygi pokroić w cienkie paski, cebule posiekać.
4. Rozgrzać masło z olejem i dodać posiekane warzywa, smażyć, aż staną się miękkie. Na koniec dodać siekaną pietruszkę i wymieszać.
5. Podawać kaszę wyłożona na półmisek z umieszczonymi na wierzchu uduszonymi grzybami.