Babka ubijana
3 szklanki mąki, mały proszek do pieczenia, 4 jajka, szklanka cukru, łyżka masła, szklanka kwaśnej śmietany 18-proc., cukier wanilinowy. Do posypania ciasta: 2-3 łyżki cukru?pudru.
Do posmarowania blaszki: łyżka masła.
1. Jajka, śmietanę, cukier i masło ubić mikserem lub ręczną trzepaczka do piany, po czym dodawać – nadal ubijając – mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz cukier wanilinowy.
2. Przelać masę do wysmarowanej masłem blaszki keksówki i piec w temperaturze 180 st C około 30 minut. Sprawdzić zaostrzonym patyczkiem, jeśli jest suchy-ciasto jest upieczone.
3. Kiedy ciasto nieco przestygnie ? posypać przez sitko cukrem pudrem.
Komentarze
a kiedy wlać śmietanę?
Śmietanę wlać oczywiście w pierwszym punkcie. To nasze roztargnienie. Szef czyli Wydawca będzie taki miły i wpisze śmietanę gdzie należy. Dzięki.