Grzybek z truskawkami

4 jaja, 4 łyżki maki, 4 łyżki cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, ok. 30 dag truskawek. Do wysmarowania tortownicy: łyżka masła. Do posypania: łyżka cukru pudru. 

1. Truskawki opłukać, usunąć szypułki, ułożyć owoce na papierowym ręczniku, aby doskonale wyschły.
2. Włączyć piekarnik i nagrzać do temperatury 170 st C.
3. Oddzielić żółtka od białek. Białka umieścić w dość wysokim naczyniu.
4. Ubić białka z odrobiną soli na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier i ubijać, aż połączy się z pianą.
5. Do piany dodać mąkę z proszkiem i żółtka, ostrożnie wymieszać.
6. Dużą tortownicę (średnicy około 30 cm) lub innej formy sporą blaszkę wysmarować masłem, wylać do niej ciasto a wierzch posypać truskawkami.
7. Piec około 15 minut.
Można podawać na zimno lub na gorąco.