Zupa rybna słodko-kwaśna
Ok. 30 dag surowego łososia lub innej morskiej ryby, 4 szklanki rosołu warzywnego lub drobiowego kostki, marchew, pół rzodkwi daikon, dymka, 3 łyżki oleju lub oliwy, na czubek łyżeczki chili, łyżeczka marynowanego imbiru, 2 łyżki sosu sojowego, 2 ząbki czosnku, cytryna, po 2 łyżki siekanej świeżej kolendry i szczypiorku, pieprz, sól, mała paczuszka makaronu ryżowego.
1. Pokroić marchew i rzodkiew w paseczki, dymkę w piórka.
2. Rozgrzać w garnku 2 łyżki oleju lub oliwy, wrzucić pokrojone warzywa i imbir oraz rozdrobniony czosnek a także chili, sos sojowy, pieprz. Smażyć 5 minut mieszając.
3. Do usmażonych warzyw z przyprawami dodać rosół i gotować 15 minut.
4. W tym czasie pokroić w kostkę rybę, podsmażyć ją na patelni na pozostałej łyżce oliwy lub oleju, dodać do zupy, zagotować doprawić sokiem cytrynowym, solą i jeszcze raz pieprzem. Dodać także siekaną kolendrę i szczypior.
5. Zalać wodą makaron ryżowy, po 4 minutach odsączyć i dodać do zupy.