Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

8.06.2009
poniedziałek

Morszczuk zapieczony z kurkami

8 czerwca 2009, poniedziałek,

75 – 80 dag filetów z morszczuka (może być także inna morska ryba), liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu, sól, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.
Na sos: 30 dag kurek (świeżych lub mrożonych), łyżka masła, szklanka mleka lub niskoprocentowej śmietanki, sok cytrynowy do smaku, sól, pieprz i starta gałka muszkatołowa.
Do posmarowania żaroodpornego naczynia: łyżeczka masła.
Do posypania: łyżka tartej bułki. 

1. Zagotować 4 szklanki wody z przyprawami i solą, włożyć umyte i podzielone na porcje filety, na małym ogniu gotować 5 minut.
2. Kurki mrożone rozmrozić i usunąć przy pomocy papierowej ściereczki jak najwięcej wilgoci. Rozgrzać łyżkę masła na patelni i podsmażać kurki około 7 minut.
3. Wymieszać śmietanę lub mleko z mąką i dodać do kurek, zagotować mieszając, doprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową.
4. Ugotowaną rybę ułożyć w wysmarowanym łyżeczką masła i wysypanym tartą bułką naczyniu żaroodpornym, zalać sosem kurkowym. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st C i zapiekać rybę około 20 minut.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop