Zrazy rycerskie
50 dag chudej karkówki wieprzowej, pół szklanki posiekanej zielonej pietruszki, szklanka bulionu (może być z kostki), sól, pieprz, łyżka maki, 4 łyżki oleju lub oliwy, 2 łyżki gęstej śmietany.
1. Mięso pokroić na plastry, lekko rozbić, posypać solą i pieprzem oraz siekaną zieloną pietruszką. Zwinąć, owiązując bawełnianą nitką. Oprószyć lekko mąką.
2. W garnku rozgrzać olej lub oliwę, obsmażyć zrazy ze wszystkich stron, podlać bulionem i dusić, aż mięso stanie się miękkie.
3. Wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami sosu spod mięsa, wlać znów do garnka i doprowadzić do wrzenia ale już nie gotować.
Zrazy rycerskie doskonale smakują z kaszą gryczana lub jęczmienną.
Komentarze
Podejmuje w najblizszy piatek kolacja rodzicow ewentualnej narzeczonej mojego syna Marcina – Frances. Chcieliby sprobowac cos polskiego. Mam w tej dziedzinie zero wiedzy. Ratujcie! Sciskam
Halina
PS moze byc srednio trudne. Lepsze byloby nie na ostatnia chwile, bo sztuk nas bedzie 9. Frances ma brata, on ma narzeczona, narzeczona ma matke i wszyscy sie zwalaja.
Sciskam
Halina