Zrazy rycerskie

50 dag chudej karkówki wieprzowej, pół szklanki posiekanej zielonej pietruszki, szklanka bulionu (może być z kostki), sól, pieprz, łyżka maki, 4 łyżki oleju lub oliwy, 2 łyżki gęstej śmietany. 

1. Mięso pokroić na plastry, lekko rozbić, posypać solą i pieprzem oraz siekaną zieloną pietruszką. Zwinąć, owiązując bawełnianą nitką. Oprószyć lekko mąką.
2. W garnku rozgrzać olej lub oliwę, obsmażyć zrazy ze wszystkich stron, podlać bulionem i dusić, aż mięso stanie się miękkie.
3. Wymieszać śmietanę z kilkoma łyżkami sosu spod mięsa, wlać znów do garnka i doprowadzić do wrzenia ale już nie gotować.

Zrazy rycerskie doskonale smakują z kaszą gryczana lub jęczmienną.