Kotlety cielęce w sezamie
4 plasterki cielęciny z udźca, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 gałązki świeżego rozmarynu, sól, pieprz, 2 kopiaste łyżki ziarna sezamowego.
1. Plasterki cielęciny okryć kawałkiem folii do żywności i rozbić tłuczkiem do mięsa.
2. Rozmaryn lekko przesiekać, wymieszać z łyżką oliwy i posmarować tak przyrządzoną przyprawą plastry cielęciny. Włożyć pod przykryciem do lodówki na mniej więcej pół godziny.
3. Z kotletów usunąć nieco rozmarynu, obtoczyć mięso w ziarnie sezamowym Rozgrzać pozostałą oliwę i smażyć na niej na złoto filety.
Jako doskonałe dopełnienie smaku tych kotletów można układać na każdym łyżeczkę serka twarogowego o smaku chrzanowym.
Komentarze
Po przerwie wracam do gotowania. Dziś spróbuję tego przepisu. Widzę, że gotowanie na kilka dni nie za bardzo służy. Traci się apetyt, chęć do gotowania, wprawę i też wyobraźnia przysypia. Posiłek na dwa, trzy dni to maksimum. Zatem wracam do dawnej formuły gotowania właśnie co dzień, co dwa i niech żyje pasja a smaki i kolory tańczą. Już czuję ekscytację! 😀
Oj, a kiedy należy dodać śmietanki ?
Smmmmmaaaaczznnnneeee :DDDD
Jęździliśmy po Mazowszu więc nie mogliśmy szybko reagować na okrzyki o pomoc. Ale okazało się,że to zbędne. Znowu sukces Maksymilianie! Brawo!