Cukinia faszerowana ziołowym serkiem

2 spore cukinie lub 4 mniejsze, opakowanie ziołowego serka twarogowego, 2 dymki, pół szklanki startego parmezanu, łyżeczka siekanego świeżego tymianku, 2 jaja, 3 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz do smaku. 

1. Cukinie poprzekrawać na połówki, wydrążyć łyżką miąższ, drobno posiekać.
2. Cebulki drobno posiekać wraz ze szczypiorkiem.
3. Wymieszać ser, posiekaną cukinię, cebulę, jaja i siekany tymianek, oliwę, doprawić solą i pieprzem.
4. Połówki cukinii napełnić farszem, lekko skropić odrobiną oliwy.
5. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st C i piec cukinie około pół godziny.
Tak przyrządzone cukinie doskonałe są zarówno na ciepło jak i na zimno.