Szynka z ananasem w galarecie
Szklanka pokrojonej w kostkę szynki, szklanka pokrojonego ananasa (może być z puszki), 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki odsączonych kaparów, pół słodkiej czerwonej papryki, 2 szklanki rosołu z drobiu (może być przygotowany z kostki) , 2 łyżki rumu lub koniaku, cytryna, 5 łyżeczek żelatyny rozpuszczalnej w gorącym płynie, sól, pieprz.
1. Rosół zagotować, dodać żelatynę, mieszać do rozpuszczenia. Wlać kilka łyżek na dno naczynia, w którym przygotujemy galaretę, zastudzić w lodówce.
2. Na warstwie galarety rozłożyć pokrojoną szynkę, ananasa, paprykę, kapary, paprykę i szczypiorek. Skropić sokiem cytryny, po czym zalać pozostałą galaretą. Ochłodzić i wstawić na kilka godzin do lodówki. Podawać galaretę pokrojoną na porcje.
Galaretę należy przygotowywać w podłużnym naczyniu, najlepiej w szklanej formie dopieczenia lub prostokątnej salaterce. Podana z chrzanem galareta może być dobrą alternatywą dla świątecznej szynki.