Jaja marynowane w białym winie

12 jaj, 2 szklanki białego wytrawnego wina, szklanka octu winnego z białego wina, 2 duże czerwone cebule, 2 ząbki czosnku, 2 ostre czerwone papryki (chili lub peperoncino), 2 ziarna jałowca (ewentualnie), sól, płaska łyżeczka nasion gorczycy. 
1. Jaja umyć, ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupki.
2. Cebulę pokroić w cienkie talarki, papryczkę poprzekrawać na kilka kawałków
3. W dużym szklanym naczyniu lub słoju układać warstwę jaj na twardo, na nich warstwę plasterków cebuli i odrobinę papryczki, znów jaja i znów cebulę, aż do wyczerpania składników
4. Do garnka wlać wino oraz ocet winny, dodać gorczycę, jałowiec i poprzekrawane ząbki czosnku. Zagotować, doprawić do smaku solą.
5. Gorącą zalewę wlać do słoja z jajkami, pozostawić do ostudzenia, po czym naczynie lub słój nakryć pokrywką i wstawić na 2 dni do lodówki.