Szynka pieczona

2-3 kg wieprzowej szynki bez kości, 4 łyżki oliwy, pół szklanki soku jabłkowego, sól, łyżeczka pieprzu, łyżeczka rozmarynu, 4 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy

1. Mięso umyć, osuszyć, posolić i zesznurować nicią bawełnianą nadając mięsu kształt walcowaty.
2. Rozmaryn, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz utłuc w moździerzu lub rozdrobnić w ściereczce tłuczkiem do mięsa. Posypać rozdrobnionymi przyprawami mięso. Skropić je oliwą.
3. Piec ok. 90 minut w nagrzanym do 180 st C piekarniku. Po zrumienieniu się mięsa wlać na dno sok jabłkowy lub kilka łyżek wody. Polewać sosem spod mięsa wielokrotnie mięso w czasie pieczenia. W razie potrzeby można przedłużyć czas pieczenia.