Pikantna zupa chlebowa
Marchew, niewielka cebula, pół pora, kawałek selera, 2 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju, 3 szklanki rosołu wołowego z kostki, 4 kromki razowego chleba pełnoziarnistego, łyżka śmietany i 2 łyżki jogurtu naturalnego, łyżka posiekanego szczypiorku, kropla ostrej przyprawy tabasco.
1. Zetrzeć por, cebulę seler i marchew na jarzynowej tarce.
2. Rozgrzać oliwę w garnku, dodać starte warzywa i podsmażyć, dodać pokruszony chleb i jeszcze chwilę razem smażyć.
3. Do garnka wlać rosół, gotować 15 minut. Na koniec doprawić solą i pieprzem oraz po zdjęciu z ognia dodać śmietanę, jogurt i tabasco.
4. Nalaną do talerzy lub filiżanek zupę posypać siekanym szczypiorkiem.
Uwaga: zupę można również zmiksować, ale zupa chlebowa ?z fakturą? jest znacznie smaczniejsza.
Komentarze
Dzień dobry państwu 😉 Jak zawsze serdecznie pozdrawiam i życzę miłego dnia ! Uwielbiam was czytać ! Cenię za styl, klasę i fantastyczną kuchnię. Iwona
Dziękujemy za komplementy. Życzymy smacznego. Przygotowujemy juz świąteczną paczkę z przepisami!
Udało się i smakowało 🙂 Dobre na powrót do kuchni. Minęło trochę czasu, lecz przerwy wyrabiają smak. I jakże pięknie gotowało się w weekend, ze spokojem. Przyrządziłem też kurczaka w śmietance po raz wtóry. Wyszedł najlepiej ze wszystkich razów i było wyśmienity. Najlepszy drugiego dnia jak poleżał sobie w sosie.
Pozdrawiam!
Cieszymy się Maksymilianie, że tak pieknie rozszerzasz swój repertuar. Sukcesów!