Pyszny placek ziemniaczany

1 kg ziemniaków, średnia cebula, 2 łyżki pokrojonego wędzonego boczku, 2 łyżki masła, sól, pieprz. 

1. Ziemniaki wymyć, zalać wrzącą wodą i ugotować w mundurkach na pół miękko. Ostudzić, obrać ze skórki i zetrzeć na jarzynowej tarce.
2. Boczek stopić na patelni, dodać posiekaną cebulę i smażyć około 2 minut mieszając.
3. Połaczyć usmażona cebulę z startymi ziemniakami, wymieszać, dodać sól i pieprz.
4. Na patelni rozgrzać masło, wyłożyć masę ziemniaczaną na grubość około półtora centymetra, wygładzić wierzch placka. Smażyć, aż placek podsmaży się z jednej strony na złocisto, wtedy zsunąć na talerz i znów na patelnie, aby podpiekła się druga strona placka.