Rolady z indyka w sosie pomarańczowym
Ok. 60 dag filetu z piersi indyczej, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, pół szklanki soku pomarańczowego najlepiej świeżo wyciśniętego z pomarańczy, szklanka rosołu drobiowego z kostki, łyżeczka mąki ziemniaczanej, na koniec łyżeczki cynamonu.
Na farsz: 20 dag serka homogenizowanego, żółtko, 2 łyżki soku cytrynowego, łyżka startej skórki cytrynowej, szczypta suszonego rozmarynu, 3 łyżki płatków migdałowych.
1. Przygotować 4 plastry indyczej piersi, lekko je zbić formując cienkie duże płaty, lekko posypać pieprzem i bardzo ostrożnie solą (rosół, który będzie dodany do duszenia jest słony!).
2. Uprażyć na suchej patelni migdały, ostudzić, połączyć z serkiem homogenizowanym, żółtkiem, sokiem i skórką cytrynową, suszonym rozmarynem, solą i pieprzem.
3. Farszem smarować płaty mięsa, zwijać i spinać drewnianymi wykałaczkami.
4. Rolady obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie, po czym wlać sok pomarańczowy i rosół; dusić, aż mięso będzie zupełnie miękkie.
5. Na zakończenie sos zagęścić wymieszaną z łyżką zimnej wody mąką ziemniaczaną. Zagotować.
Do rolad w sosie pomarańczowym podaje się ryż na sypko (może być wymieszany z kilkoma łyżkami zielonego groszku z puszki). Doskonale smakują też do tej potrawy upieczone w piekarniku, pokrojone na ćwiartki ziemniaki: wystarczy je posolić lekko, skropić oliwą i piec około 30 minut.
Komentarze
Dzień dobry,
Szykuję kolację świąteczną dla moich znajomych i rozważam przygotowanie roladek z indyka. Będzie to pierwsze podejście do roladek toteż proszę o poradę na co szczególnie powinnam zwrócić uwagę, czy istnieje jakieś ryzyko? Kolacja planowana jest na ok. 12-15 osób, jaką więc porcję mięsa należy zakupić? Jaki rodzaj serka Pan poleca – zwykły naturalny homogenizowany czy też może być jakis inny?
I przy okazji mam pytanie – czy jest możliwość zakupienia gdzieś książki „W kuchni babci i wnuczki”? Bardzo mi na niej zależy.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miłe audycje w Tok fm.
Wszystkie nasze przepisy są dla 4 osób (jeśli jest inaczej to podajemy te informację pod tytułem przepisu). Wystarczy więc ilość produktów odpowiedni pomnożyć. W tym przypadku mięsa powinno być minimum 1,5 kg.
Niebezpieczeństw żadnych nie ma. Przepis prosty technologicznie. Może być zwykły serek homogenizowany Wieluń, ricotta, filadelfia.
Książkę „W kuchni babci i wnuczki” przygotowujemy do kolejnego wydania w mocno rozszerzonej formie. Bedzie na rynku chyba w końcu przyszłego (2010) roku.(W tym samym roku wyjdzie jeszcze rozbudowana i uzupełniona „Kuchnia singli”.) Ale Wydawnictwo ma jeszcze jakieś zachomikowane pojedyncze egzemplarze „Babci i wnuczki”. A w witrynie jest adres mailowy.
Dzięki za komplementy, obydwoje lubimy radio i kontakt ze słuchaczami.
Pięknie dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie i życzę smakowitych Świąt.
A ile to będzie masła w dekagramach? Obiecałam wnukowi(na urodziny miał tort Sachera z cukierni, ale mało zjadliwy) i nie chciałabym czegoś pochrzanić.
To 15 dag masła. Basia zastosowała miary z dawnych książek kucharskich, w których stosowano łyżki. Łyżka masła czy cukru to 1,4 dag. Powodzenia!
Jak się poniewczasie dorozumiałam, problem z polewą wynikł z tego, że użyłam cukru, a nie cukru pudru. Jednak jeśli w przepisie do ucierania z masłem wymieniony był cukier puder, a do polewy nie, to wykonawca zaślepiony autorytetem
wyłączył myślenie. Niemniej jednak tort wnukowi smakował, a polewę ratowałam masłem i śmietanką.
Cieszę się z faktu, że wnuk ma dobry smak. Prawdę mówiąc w naszym rodzinnym tandemie to Basia jest specem od słodyczy. Bo jest poprostu słodka.Do Siego Roku.
A obszerniejsze życzenia w stosownym momencie będą na blogu „Gotuj się!”