Rolady z indyka w sosie pomarańczowym

Ok. 60 dag filetu z piersi indyczej, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, pół szklanki soku pomarańczowego najlepiej świeżo wyciśniętego z pomarańczy, szklanka rosołu drobiowego z kostki, łyżeczka mąki ziemniaczanej, na koniec łyżeczki cynamonu.
Na farsz: 20 dag serka homogenizowanego, żółtko, 2 łyżki soku cytrynowego, łyżka startej skórki cytrynowej, szczypta suszonego rozmarynu, 3 łyżki płatków migdałowych. 

1. Przygotować 4 plastry indyczej piersi, lekko je zbić formując cienkie duże płaty, lekko posypać pieprzem i bardzo ostrożnie solą (rosół, który będzie dodany do duszenia jest słony!).
2. Uprażyć na suchej patelni migdały, ostudzić, połączyć z serkiem homogenizowanym, żółtkiem, sokiem i skórką cytrynową, suszonym rozmarynem, solą i pieprzem.
3. Farszem smarować płaty mięsa, zwijać i spinać drewnianymi wykałaczkami.
4. Rolady obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie, po czym wlać sok pomarańczowy i rosół; dusić, aż mięso będzie zupełnie miękkie.
5. Na zakończenie sos zagęścić wymieszaną z łyżką zimnej wody mąką ziemniaczaną. Zagotować.

Do rolad w sosie pomarańczowym podaje się ryż na sypko (może być wymieszany z kilkoma łyżkami zielonego groszku z puszki). Doskonale smakują też do tej potrawy upieczone w piekarniku, pokrojone na ćwiartki ziemniaki: wystarczy je posolić lekko, skropić oliwą i piec około 30 minut.