Ryba w marynacie

1 kg filetu z łososia, 3 cebule, 6 ząbków czosnku, szklanka oliwy lub oleju, 6 łyżek białego wytrawnego wina, sok z 3 cytryn, 2 liście laurowe, po niepełnej łyżce suszonego tymianku i oregano, pól łyżeczki do kawy kminku i ostrej przyprawy chili, sól.

1. Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na kawałki wielkości pudełka od zapałek. Lekko posolić i skropić 2 łyżkami soku cytrynowego. Odstawić na pół godziny.
2. Rozgrzać na patelni 3 łyżki oleju i usmażyć na nim kawałki ryby.
3. Wlać świeżą oliwę i poddusić na niej powoli ząbki czosnku w całości oraz pokrojoną w krążki cebulę, nie rumieniąc. Dodać tymianek, oregano, kminek, chili, pokruszone liście laurowe, pozostały sok cytrynowy i wino, gotować około 2 minut.
4. Do wrzącego sosu włożyć podsmażona rybę i gotować jeszcze 2 – 3 minuty.
5. Przełożyć rybę do porcelanowej lub szklanej salaterki, zalać sosem (ryba powinna być nim przykryta, gdyby brakowało – dolać nieco oliwy). Następnego dnia można podawać.
Tak przyrządzony łosoś jest doskonały również po kilku dniach.