Biszkopty z kremem i owocami
Paczka pokruszonych (10 dag) biszkoptów, 2 łyżki zmielonych migdałów, 2 łyżki słodkiego wina (ewentualnie);
Na sos: szklanka mleka, 2 łyżki mąki, cukier waniliowy, pół szklanki śmietanki 30-proc., 10dag świeżych truskawek lub rozmrożonych i odsączonych z soku truskawek albo wiśni.
Do posypania: 3-4 łyżki brązowego cukru.
1. Biszkopty pokruszyć, rozłożyć do 4 (lub 6) żaroodpornych miseczek, posypać migdałami, skropić 2 łyżkami przegotowanej wody lub wina.
2. Wymieszać mąkę i cukier w 3 łyżkach mleka, pozostałe zagotować. Do wrzącego mleka wlać mąkę rozrobioną z mlekiem, zagotować mieszając. Ostudzić.
3. Ubić trzepaczką ochłodzoną śmietankę, dodać ugotowany i oziębiony sos, wymieszać, dodać do sosu pokrojone na kawałki świeże truskawki lub odsączone mrożone owoce.
4. Wyłożyć sos z owocami na biszkopty, posypać grubo brązowym cukrem.
5. Zapiekać w temperaturze 200 st c aż cukier na wierzchu skarmelizuje się. Przed podaniem ochłodzić.