Krem z serka mascarpone
Łyżka schłodzonej śmietany kremowej (30-proc), opakowanie (250 g) serka mascarpone, 2 łyżki cukru pudru, 8 połówek moreli z syropu, sok z cytryny, 4 połówki brzoskwiń z syropu, pół szklanki migdałów ?słupków?, łyżka masła, 2 łyżki cukru.
1. Rozpuścić masło, zrumienić na nim migdały, po czym wsypać cukier i smażyć, aż cukier się skarmelizuje. Ostudzić.
2. Zmiksować połówki moreli, dodając 3- 4 łyżki syropu od moreli.
3. Ubić trzepaczka do piany śmietanę, dodać do mascarpone, zmiksować (końcówką ubijającą), dodając do smaku cukier i sok z cytryny.
4. W pucharkach układać po trochu zmiksowanych moreli, na nich krem, następnie połówki brzoskwiń i podsmażone migdały.
Komentarze
Poszukuję przepisu podanego przez Pana przed rokiem w radiu Tok FM, w którym do śledzi z rodzynkami dodawano przecier pomidorowy. Chyba nawet zapamiętałam skład, ale nie wiem, czy mogę tę potrawę przygotować kilka dni wcześniej przed podaniem, czy nakładać na śledzie ciepły sos, czy go raczej wystudzić, żeby nie zmiękły.
Z wyrazami szacunku i podziękowaniem za wszystkie audycje i artykuły
Anna Żochowska
Warszawa
To chyba ten przepis:
Śledzie z Gdańska
8 marynowanych płatów śledziowych ze słoika, 2 średnie cebule, po pół łyżeczki do kawy zmielonych goździków i cynamonu, na czubek łyżeczki mielonego kminku, pół łyżeczki do kawy grubo mielonego pieprzu, łyżeczka przecieru pomidorowego, szklanka oleju z pestek winogron, 3 łyżki drobnych rodzynek.
1. Płaty wyjąć z zalewy, osuszyć kuchennym papierowym ręcznikiem i pokroić najpierw na pojedyncze filety, a następnie każdy filet w poprzek na połowę.
2. Posiekać cebulę.
3. Przyprawy wymieszać z miseczce z przecierem a następnie lejąc wąskim strumieniem olej ucierać na jednolita masę.
4. W szerokim słoju ułożyć warstwę siekanej cebuli, następnie wymieszane z rodzynkami śledzie, znów cebulę a po wierzchu polać sosem pomidorowo korzennym. Starannie zakręcić słoik i potrząsając nim energicznie doprowadzić do wymieszania się składników z sosem.
Tak przyrządzone śledzie powinny postać 2-3 dni w lodówce, aby przeniknęły się wszystkie smaki.
Do sosu można dodać pół łyżeczki cukru, aby słodki smak stał się dominujący.
Smacznego i Wesołych Świąt!