Panna cotta
3 łyżeczki żelatyny, pół l tłustego mleka, pół l śmietanki kremówki, 15 dag cukru pudru, 1 laska wanilii, 5 łyżek rumu, 2 łyżki słodkiego białego wina; do przybrania: truskawki, maliny, kiwi
1. Namoczyć żelatynę w kilku łyżkach zimnej wody. Po napęcznieniu rozpuścić w ciepłym mleku.
2. W drugim rondelku podgrzać śmietankę z cukrem pudrem i wanilią. Po zagrzaniu wyjąć wanilię i wlać śmietankę do rozpuszczonej żelatyny.
3. Dolać rum i wino. Przelać do małych foremek, wstawić do lodówki i czekać (co najmniej 3 godziny) aż stężeje.
4. Po wyjęciu z lodówki zanurzyć foremki na sekundę w gorącej wodzie, by panna cotta łatwo dała się wyłożyć na talerzyki.
5. Udekorować każdą porcję owocami.
Komentarze
Nie wiem czy wystudzić sos przed układaniem składników w słoju,trochę wystudzę i się zobaczy,
J.U.
Pani Jadwigo – wystudzić, oczywiście wystudzić. I radzę zrobić także wg. drugiego przepisu na śledzie rodzynkowe. Też pyszne.