Placek z winogronami

Na ciasto: szklanka mąki, 2 łyżki cukru pudru, szczypta soli, 2 żółtka, 4 łyżki masła, 2 lub 3 łyżki zimnej wody.
Na masę: pół szklanki cukru, 4 łyżki masła, jajko, pół szklanki zmielonych migdałów, łyżka mąki, szczypta soli, pół laski wanilii. Do ułożenia na wierzchu: ok. 30 dag bezpestkowych, najlepiej ciemnych winogron
Do posmarowania blachy: łyżka masła.
Do posmarowania wierzchu: jajko

1. Mąkę (większą jej część) wysypać na stolnicę, dodać posiekane masło, żółtka i nieco zimnej wody. Zagnieść ciasto dosypując po trochu pozostałą mąkę. Elastyczne, gładkie ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce co najmniej przez pół godziny.
2. Przygotować masę: zmiksować cukier z masłem i migdałami, dodać mąkę, szczyptę soli i ziarenka z laski wanilii, wymieszać starannie.
3. Rozłożyć na blaszce (wielkości ok. 20x 30 cm) część rozwałkowanego ciasta, na nim rozłożyć masę.
4. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki, ułożyć z nich na masie kratkę.
5. Pokrojone na połówki winogrona ułożyć w kratkach, skórką do góry.
6. Ubić jajko z łyżką wody, posmarować wierzch ciasta.
7. W nagrzanym do 180 st C piekarniku piec ciasto 40 minut.