Ryba morska w jarzynach
80 dag filetów jakiejkolwiek morskiej ryby (dorsz, morszczuk itd. ), 2 łyżki cytrynowego soku, 3 plasterki wędzonego boczku, 2 marchwie, 2 pory, niewielka cebula, 4 łyżki przecieru pomidorowego, pół szklanki śmietany (18 ?proc. ), sól, pieprz, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki.
1. Filety rozmrozić, opłukać, pokropić sokiem cytrynowym. Zostawić na 20 minut.
2. Marchew obrać, pory oczyścić i oba warzywa pokroić w plasterki, cebulę w piórka.
3. Boczek pokroić, podsmażyć, dodać pokrojone warzywa i smażyć chwilę. Przełożyć do garnka.
4. Na warzywach położyć filety rybne, posypać solą i pieprzem, podlać kilkoma łyżkami wody i dusić 40 minut na bardzo małym ogniu.
5. Do gotowej już potrawy wlać wymieszaną z przecierem śmietanę, można sos lekko doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, ale już nie gotować. Posypać potrawę po wierzchu posiekaną zieloną pietruszką.