Placek ze śliwkami

Szklanka i 3/4 szklanki mąki, kostka masła, 3 żółtka i całe jajko, łyżka gęstej śmietany, 1 dag drożdży, ok. kilograma węgierek ( mogą być mrożone, które należy rozmrozić i pozostawić na durszlaku, aby obciekły). Do posmarowania blachy: łyżka masła. Do posypania: cukier puder. 

1. Poprzedniego dnia przygotować ciasto: mąkę, pokruszone drożdże i masło posiekać, dodać żółtka i jajko oraz śmietanę. Zagnieść ciasto najpierw przy pomocy noża a na koniec zlepiając je dłońmi. Zawinąć w folię do żywności i włożyć do lodówki.
2. Następnego dnia lub co najmniej po 10 godzinach ciasto rozwałkować, wyłożyć nim posmarowaną masłem blaszkę wielkości 30X40 cm, a na wierzchu ułożyć śliwki przekrojoną stroną do góry.
3. Piec w temperaturze 180 st C aż ciasto się lekko zrumieni.
4. Wystawiony z piekarnika placek posypać cukrem pudrem dość obficie, ponieważ ciasto nie zawiera cukru.