Jajo zamiast befsztyka

Coraz częściej myśl o daniach mięsnych napawa mnie niechęcią. Myślę, że to z powodu braku przyzwoitego urlopu nad morzem (oczywiście ciepłym) i niedosytu świeżych ryb i owoców morza podawanych na mój stół prosto z sieci rybaka.

Wszystkie ryby z najlepszych nawet sklepów w moim mieście nie dorównują smakiem tym jadanym w portowych knajpkach. Usiłowałem zaspokoić apetyt innymi przysmakami, ale w większości było to mięso, które – jak wyznałem – jakoś mi się przejadło.

Wówczas przypomniałem sobie o daniach z jajek. A mam przecież stały dostęp do kurnika i świeżych jaj, z których korzystam stanowczo zbyt rzadko. Zrobiłem więc na śniadanie jajka po wiedeńsku z pewną modyfikacją – zastąpiłem bowiem masło hiszpańską oliwą. Przepis ten już blogowiczom zachwalałem, ale zrobię to ponownie:OLYMPUS DIGITAL CAMERAJajko w szklance według Piotra
1 jajko (na osobę), sól, pieprz, oliwa extra vergine

1. Jajko ugotować na miękko (3,5-4 min).
2. Ściąć czubek i wlać jajko do szklanki.
3. Posolić, doprawić pieprzem, polać łyżką najlepszej oliwy i lekko roztrzepać.
4. Podawać ze świeżym pieczywem.

Nic lepszego na śniadanie nie można wymyślić.

Teraz pora na posiłek południowy, a jako że prof. Trziszka z Wrocławskiego Uniwersytetu Przyrodniczego udowodnił, iż można jeść dziennie dowolną liczbę jaj, i to całkiem bezkarnie, to znów idę do kurnika.

Jaja po benedyktyńsku
2 większe okrągłe bułeczki (kajzerki lub inne podobne), 4 plasterki chudej wędzonej szynki, 4 jaja, 1 łyżka octu
Na sos holenderski: 1 kostka masła, 2 żółtka, 1 łyżka soku cytrynowego, sól, pieprz

1. Przekroić bułki na połówki i przypiec je lekko w piekarniku. Ułożyć połówki na żaroodpornym półmisku.
2. Zagotować wodę z octem w płaskim garnku. Ostrożnie „wpuszczać” po jednym jajku, uprzednio wybitym na spodek od szklanki, starając się uzyskać ładny, obły kształt jajka w koszulce. Gotować ok. 4 minut.
3. Na każdą połowę bułki położyć plasterek szynki, na nim jajko w koszulce – i polać przygotowanym sosem holenderskim. Zapiekać w piekarniku 3-4 minuty. Podawać bardzo gorące.

Wykonanie sosu holenderskiego:
a) masło rozpuścić w naczyniu zanurzonym w garnuszku z gorąca wodą
b) w miseczce postawionej na garnku z wrzącą wodą ubijać żółtka z 1 łyżką wody
c) kiedy wyraźnie zaczynają gęstnieć, wlewać stopione masło, ciągle ubijając
d) gdy sos zgęstnieje, doprawić go lekko solą i sokiem cytrynowym.

W wieczornym menu też znajdzie się miejsce na danie z jaj.jaja faszerP2150021Jajka faszerowane
8 jaj, sól, pieprz, 1/2 pęczka koperku, łyżka śmietany, 2 łyżki masła lub smalcu, bułka tarta

1. Umyte jaja ugotować na twardo, wystudzić w zimnej wodzie, ostrym i ciężkim nożem poprzekrawać na połówki, wybrać ze skorupek.
2. Białka wraz z żółtkami posiekać możliwie drobno lub zemleć albo rozdrobnić w malakserze.
3. Do rozdrobnionych jajek dodać drobno posiekany koperek, sól, pieprz i łyżkę śmietany, wymieszać, aby powstała masa, którą nałożyć do skorupek.
4. Wygładzone powierzchnie jajek posypać tartą bułką i podsmażyć na tłuszczu.

To danie może być podawane ze szpinakiem doprawionym beszamelem oraz czosnkiem. Do farszu używa się także szczypiorku z koperkiem lub samego szczypiorku, można nie dodawać śmietany, lecz wlać 1 łyżkę stopionego masła. Jaja faszerowane nadają się także doskonale na ciepłą lub zimną przekąskę.

Żeby nie zamienić się w jedno wielkie kurze jajo, można te przepisy rozdzielić na cały tydzień i podawać je co drugi dzień. Ja zjadłem je w ciągu ostatniego weekendu.