Fala słodyczy

Sam się dziwię swojemu apetytowi. Nie jestem bowiem przesadnym amatorem słodyczy, a uległem najwyraźniej atakowi łasuchostwa i namówiłem Basię na ciasteczkową orgię.

I dzięki temu powstały dwie blachy pysznego deseru. Jedna z ozdobioną warkoczykami słodko-kwaśną szarlotką, a druga z niezwykle rzadko pojawiającą się na zaprzyjaźnionych stołach napoleonką.

Łakomstwo jednak zostało ukarane. Po zjedzeniu po jednym ciastku każdego gatunku straciłem ochotę na wszelkie jadło. A na słodycze odzyskam zapewne ochotę dopiero w przyszłym miesiącu.

Reszta rodziny była jednak zachwycona i ciastka zostały zjedzone do ostatniego okruszka. Tymczasem więc chętnie udostępniam przepisy wszystkim łasuchom. Smacznego!OLYMPUS DIGITAL CAMERASzarlotka na ciepło
4 średnie jabłka, 4 jaja, pół szklanki cukru pudru, dwie trzecie szklanki mąki, szklanka śmietanki 12-proc., pół torebki cukru z prawdziwą wanilią lub szczypta cynamonu, szczypta soli
Do wysmarowania foremki: łyżka masła
Do posypania: 3 łyżki cukru pudru

1. Utrzeć przy pomocy miksera jaja z cukrem pudrem i szczyptą soli.
2. Do jaj dodawać, stale ucierając mikserem, mąkę i śmietankę.
3. Formę do zapiekania (na przykład żaroodporne naczynie, posmarować masłem, na dnie ułożyć obrane i pokrojone w ósemki jabłka, zalać puszystym ciastem.
4. Wstawić naczynie najpierw do nagrzanego do 220 st. C piekarnika, a po 15 minutach zmniejszyć grzanie i dopiekać jeszcze około pół godziny w temperaturze 180 st C.
5. Podawać ciepłe, posypane obficie cukrem pudrem.OLYMPUS DIGITAL CAMERANapoleonka
Ciasto: 2 i pół szklanki mąki, 1 kostka masła roślinnego, 2 żółtka, 1/2 szklanki śmietany, szczypta soli, cukier puder do posypania
Krem: 2 szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, 4 jaja, 2 łyżki masła, cukier waniliowy

1. Zagnieść szybko ciasto, rozpoczynając od posiekania tłuszczu z mąką, potem dodać żółtka, sól i śmietanę. Włożyć do lodówki na 1/2 godz.
2. Po wyjęciu ciasta z lodówki upiec 2 cienkie placki na dużej blaszce (w ciepłym piekarniku ok. 220°C, po 15 min).
3. Przygotowanie kremu rozpoczynamy od utarcia jajek z cukrem na puszystą masę.
4. Przesianą mąkę rozprowadzić częścią zimnego mleka, dodać do utartych jajek, a następnie wlać na wrzące mleko i gotować, stale mieszając, aż krem zgęstnieje. Na końcu dołożyć masło, zgasić ogień i jeszcze chwilę mieszać.
5. Ostudzony krem nałożyć między dwa placki, równomiernie obciążyć je na godzinę. Następnie po wierzchu posypać cukrem pudrem i pokroić na kwadratowe ciastka.