Smak Ameryki Łacińskiej

Jeszcze raz sięgam do książki wydanej przed laty w Reader’s Digest – by podać spis podstawowych aromatów kuchni Ameryki Łacińskiej.

Adobo
Sól z dodatkiem czosnku, papryki, oregano i kurkumy lub kminku. Proporcje składników mogą się zmieniać, w zależności od regionu, w którym przyrządzono przyprawę.

Arnota właściwa
Ciemnoczerwone nasiona, zwykle w postaci pasty z octem winnym, czosnkiem i innymi przyprawami, używane do przyprawiania warzyw, zup i mięs.

Przyprawa chili
Mieszanka przypraw, zwykle zawierająca suszone papryczki chili, kminek, oregano i czosnek. Smak chili bywa bardzo różny – w zależności od rodzaju
papryki i proporcji pozostałych składników.

Recaito
Mieszanka kolendry, papryki, cebuli, czosnku i oliwy z oliwek, używana do fasoli, ryżu, zup i mięs.

Sofrito
Mieszanka nasion arnoty, cebuli, papryki, czosnku i innych przypraw.

Sos picante
Aromatyczny ostry sos, podawany na stół jako dodatek do potraw, dodawany także do zup, sałat, salsy i innych dań.

Tomatillos
Małe zielone owoce, przypominające pomidory, o ostrym owocowym, nieco kwaskowatym smaku, używane jako dodatek do salsy, sałat i guacamole.