W czym szukamy prawdy

Oczywiście w winie. Nie tylko jednak prawda zamyka się w kieliszku tego szlachetnego trunku. Przede wszystkim zawarte są w nim smak i aromat pochodzący wprost od winodajnych szczepów owoców.
Wino na stole i w kuchni to wielki temat. My zajmiemy się tylko winem w kuchni. Jego dodatek do potraw sprawia, że stają się bardziej smakowite. Mięso kruszeje, sosy nabierają głębi, desery pikanterii, a warzywa niezbędnego aromatu.OLYMPUS DIGITAL CAMERAZwykła wołowa pieczeń zamarynowana w mieszance wina, wody i przypraw stanie się daniem wręcz poetycznym, a kapusta doprawiona cytryną i białym winem wyszlachetnieje.

W naszym domu wina słodkie stanowią stały dodatek do pieczeni baraniej, a czerwone, ciężkie do ostatniej fazy powstawania bigosu. Poniżej kilka przepisów na różne potrawy z winem. Czyli coś dla prawdziwego smakosza.

Wołowina duszona w winie
15 dag chudego boczku, 2-3 łyżki oliwy, 1,5 kg wołowiny na pieczeń, 1 butelka czerwonego wina, 4 marchwie, 3 cebule, 3 duże mięsiste pomidory oraz 1 łyżka przecieru, 2 ząbki czosnku, po gałązce estragonu, zielonej pietruszki, 4 goździki, 1 łyżeczka ziaren pieprzu, 1 pomarańcza, 2 łyżki siekanej natki pietruszki, mielony czarny pieprz

1. Boczek pokroić w kostkę i stopić na patelni z rozgrzaną oliwą.
2. Skwarki przełożyć do garnka, w którym będzie się gotowała potrawa.
3. Mięso pokroić w 7-centymetrową kostkę. Podsmażać partiami na pozostałym na patelni tłuszczu i przekładać do garnka.
4. Zrumienione mięso zalać winem, dodać marchew pokrojoną w talarki, przecier, pomidory obrane ze skórki i pokrojone na cząstki, ziarna pieprzu oraz 2 posiekane cebule i jedną w całości, z wbitymi goździkami, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Dusić pod przykryciem około 3 godzin.
5. Mięso i warzywa powinny być zupełnie miękkie. Wówczas wlać sok z pomarańczy i otartą na tarce skórkę, wyłożyć potrawę na głębszy półmisek i posypać siekaną natką.

Potrawka z kurczaka
1 kurczak ok. 1,3 kg, 2 łyżki oliwy, 4 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 3 szklanki rosołu z kostki, 1 szklanka białego wina, 20 dag małych pieczarek, 1/2 łyżki soku cytrynowego, 1 łyżeczka cukru, 3 łyżki śmietany kremowej, 5-6 małych cebulek, biały pieprz, sól, siekana natka, estragon, gałązka zielonej pietruszki i kawałek liścia laurowego

1. Kurczaka pokroić na drobne kawałki. Obsmażyć na rozgrzanym na patelni maśle z olejem. Kiedy wszystkie kawałki są zrumienione, oprószyć mąką i smażyć dalej na małym ogniu, mieszając.
2. Wlać wino, zagrzać, dodać rosół, dobrze odskrobać z dna patelni przypieczony tłuszcz i drobiny mięsa. Dodać estragon, pietruszkę i liść laurowy, gotować 35 minut.
3. Na reszcie masła usmażyć grzyby, kiedy są już złociste na tę samą patelnię wrzucić cebulki, cukier i wlać odrobinę wody. Gotować aby zmiękły.
4. Cały sos spod kurczaka (po wyjęciu przypraw) i sos od cebulek wlać do garnuszka, mięso, grzyby i cebulki trzymać w cieple. Sos gotować aż połowa odparuje. Do sosu dodać śmietanę i energicznie mieszając, gotować chwilę trzepaczką. Połączyć sos z trzymaną w cieple potrawą. Podać gorącą z ryżem.

Udziec jagnięcy z czerwonym winem
1 udziec jagnięcy z kością, 4-5 ząbków czosnku, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1/2 szklanki czerwonego wina, 1/2 szklanki rosołu z kostki, sól, pieprz

1. Udziec umyć, osuszyć, czosnek pokroić w drobne piórka, naszpikować mięso dość gęsto. Posolić, posypać pieprzem, posmarować oliwą, posypać rozmarynem. Wstawić do rozgrzanego do temperatury 220 st. C piekarnika.
2. Kiedy mięso się zarumieni, zmniejszyć temperaturę, piec, polewając wytapiającym się tłuszczem lub po trochu wodą. Na każde 45 dag wagi mięso piecze się 18 minut.
3. Gdy mięso jest już gotowe, z brytfanki wylać do garnuszka sos, dodać wino oraz rosół. Gotować chwilę, aby nieco płynu odparowało.
4. Sos podawać w sosjerce, a mięso pokrojone i ułożone na kości.

Krewetki w sosie winno-pomidorowym
1/2 kg średnich oczyszczonych krewetek, 1 łyżka oleju, 2 ząbki czosnku, 2 dymki, 1/3 szklanki wytrawnego białego wina, 1 puszka pomidorów bez skórki w soku pomidorowym, sól, pieprz, tabasco, po trochu do smaku ziół prowansalskich i 1 łyżka siekanej natki

1. Rozgrzać olej, włożyć krewetki i ze wszystkich stron obsmażyć.
2. Do garnka dodać natkę, zioła prowansalskie, posiekany czosnek i dymkę. Chwilę razem podusić. Wyjąć krewetki.
3. Do rondla wlać wino i gotować kilka minut, dodać pomidory, sos tabasco do smaku i gotować 10 minut, mieszając.
4. Włożyć znów do sosu krewetki i zagotować.