Wiosna odmładza

Forum

Forum

Tu już jest prawdziwa wiosna. Kwiaty kwitną, można spacerować w słońcu w koszuli z krótkimi rękawami, pić kawę, siedząc przy stoliku na ulicy – jednym słowem pełnia szczęścia. Do tego mieszkańcy tej wyspy twierdzą, że klimat Naxos i dieta (głównie rybna i owocowa z odrobina jagnięciny) konserwują w zdrowiu, a nawet (głównie przyjeżdżających tu cudzoziemców) odmładzają.

Forum

Forum

Mam dowód na prawdziwość tego twierdzenia. Już po trzech dniach wędrówek po pagórkach otaczających miasto, w którym mieszkamy, i pustych o tej porze roku przepięknych plażach poczuliśmy niesamowity przypływ energii. Po kolacji w tawernie Lukullus (kleftiko z jagnięciny, ośmiornica z grilla i na deser skaltsunia ciasteczka z mielonych migdałów, miodu tymiankowego, marmolady morelowej, wiśni w syropie i owoców kandyzowanych), obficie podlewanej miejscowym winem, dostrzegliśmy pierwsze objawy młodnienia.101130agPOLITYKA 135737Na dowód – zdjęcia: pierwsze zrobione przed wyjazdem, a drugie w połowie kuracji.

Nie będąc egoistą, polecam przepis, dzięki któremu czuję się jak przed półwieczem.Adamczewski mlody grayKleftiko
1 kg jagnięciny z udźca lub łopatki, 4 duże kartofle, 2 cebule, 4 marchewki, fasolka szparagowa, 1 pomidor, 4 plastry sera feta, główka czosnku, kieliszek białego wytrawnego wina, sok z cytryny, oliwa extra vergine, oregano, rozmaryn, pieprz, sól

1. Mięso po umyciu oczyścić z łoju i pokroić w kostkę.
2. Wymieszać wszystkie przyprawy z winem, sokiem cytrynowym i połową oliwy. Dodać 4 wyciśnięte ząbki czosnku. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę.
3. Kartofle pokroić w kostkę jak mięso i dodać także pokrojoną cebulę oraz marchew. Dołożyć garść fasolki szparagowej, oregano, resztę oliwy i znów 4 pokrojone ząbki czosnku.
4. Przygotować 4 arkusiki pergaminu. Ułożyć na nich porcje mięsa i warzyw. Na wierzchu każdej paczki położyć gruby plaster pomidora i pokruszoną fetę. Szczelnie zawinąć.
5. Piec w piekarniku godzinę w temperaturze 180 st. C.