Koniec uczty może być także jej nowym początkiem

Sorbet to rodzaj orzeźwiającego mrożonego deseru, robionego z posłodzonej wody z zamrożonymi (najczęściej w formie soku lub puree) owocami.

Dobrym dodatkiem do sorbetu bywa wino lub likier. Jego pochodzenie przypisuje się napojowi z Iranu o nazwie szarbat, robionemu z posłodzonego soku owocowego i wody.

Sorbet di mela czyli jabłkowy z restauracji St. Hubertus  w San Cassiano

Sorbet di mela czyli jabłkowy z restauracji St. Hubertus w San Cassiano

W eleganckich lokalach sorbety z cytrusów bywają podawane wewnątrz wydrążonych cytryn, mandarynek lub pomarańczy. W Indiach i na Sri Lance przyrządza się sorbety z herbaty.

Ten deser ma podwójne znaczenie: bywa słodkim akordem podawanym na koniec obiadu czy kolacji, ale także dobrze działa na apetyt i bywa podawany w trakcie obfitej uczty, by umożliwić jej kontynuowanie.Sorbet2P8110390Sorbet herbaciany
3 łyżki listków czarnej herbaty, 1 łyżeczka listków suszonej mięty, 2 filiżanki mleka, 1 filiżanka słodkiej śmietanki, 1,5 filiżanki cukru, 0,5 filiżanki soku z cytryny, 1 filiżanka wody

1. Wodę zagotować i zalać nią herbatę zmieszaną z miętą.
2. Po 10 minutach odcedzić napar. Dolać do naparu śmietankę i mleko.
3. Cukier wymieszany z solą zalać sokiem z cytryny i mieszając, wlać wszystko do naczynia z herbatą.
4. Dokładnie wymieszać, przelać do szklanego naczynia i wstawić do lodówki. Trzymać (od czasu do czasu mieszając), aż płyn dobrze stężeje.Composition lemon sorbet served in the lemon skin and green leavesSorbet cytrynowy
8 cytryn, 25 dag cukru, 0,5 l wody, 1 białko

1. Cytryny sparzyć wrzątkiem.
2. Ściąć skórkę z trzech i posiekać ją bardzo drobno.
3. Wycisnąć sok z wszystkich cytryn, a puste kubeczki ze skórek odłożyć.
4. Zagotować wodę z cukrem, wrzucić do wrzątku skórki z cytryn i gotować 5 minut. Zgasić płomień, płyn wystudzić.
5. Ubić na sztywno pianę z białka. Syrop, pianę i sok cytrynowy wymieszać i wstawić na noc do zamrażalnika.
6. Po wyjęciu, a przed podaniem skruszyć i utrzeć w mikserze, napełnić tą mieszanką skórki po cytrynach, przybrać miętą i podawać.