Jak zwyciężyć z ośmiornicą

W moim ulubionym sklepie rybnym na Mokotowie zobaczyłem tak piękną ośmiornicę, że natychmiast uległem jej wdziękom i po uiszczeniu stosownej kwoty zabrałem pachnącą morzem i świeżością do domu.

W trakcie ważenia i pakowania wymieniliśmy z właścicielem sklepu swoje przepisy na ucztę z głowonoga. Przepis byłego rybaka dalekomorskiego łowiącego przez kilka lat u wybrzeży Afryki Zachodniej, który parę lat temu wrócił na stały ląd i zakotwiczył w pobliżu mojego domu, wydał mi się prosty i smakowity. Zrezygnowałem więc z własnej receptury, którą stosowałem już wielokrotnie, i zaryzykowałem z rybackimi nowinkami.OLYMPUS DIGITAL CAMERAOśmiornica była dość spora (umyta w zlewie – wyżej). Wypełniła cały duży rondel, w którym znalazły się: 1/2 szklanki dobrej hiszpańskiej oliwy, dwa ząbki czosnku i dwa listki laurowe. Oliwę podgrzałem do temperatury ok. 60 stopni C i rondel przykryłem pokrywką. Trzymałem gar z ośmiornicą na kuchence przez 55 minut. W tym czasie puściła ona swój płyn, który zmieszany z oliwą lekko bulgotał, aż doprowadził głowonoga do miękkości. Ośmiornica wręcz wychodziła z rondla. Wyglądała tak, jakby w procesie gotowania nabrała życia.

Po niecałej godzinie przerzuciłem zwierzę z rondla na grillową patelnię, doprawiając je odrobiną pieprzu i soląc stosownie. Gdy mięso lekko się przyrumieniło, tworząc ozdobne paski w miejscach, w których przylegało do wypukłości patelni, zdjąłem patelnię z ognia, uznając, że danie jest gotowe.OLYMPUS DIGITAL CAMERAPodałem z sałatą i pieczonymi kartoflami. Do tego mocno schłodzone Chablis 1er cru Mont de Milieu z 2010 roku. Barbara, jedyny gość, uznała kolację za niezwykle udaną. Mnie też smakowało.

Na wszelki wypadek podaję także i stary przepis, który przywiozłem przed laty z Chorwacji.

Ośmiornica pieczona w białym winie
Ośmiornica 75-95 dag, 1 kg kartofli, duża cebula, 5 ząbków czosnku, rozmaryn, 10 łyżek oliwy lub oleju, kieliszek białego wytrawnego wina, sól, pieprz lub papryczka peperoncino, natka pietruszki

1. Umytą i sprawioną ośmiornicę posolić i ułożyć w brytfannie z oliwą. Obłożyć pokrojoną w ćwiartki cebulą i obranymi, umytymi kartoflami, posypać roztartym rozmarynem, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 60 minut.
2. Po tym czasie odkryć, polać winem, posypać świeżo zmielonym pieprzem lub pokruszoną papryczką oraz wyciśniętym czosnkiem. Piec jeszcze kwadrans.
3. Po wyjęciu ośmiornicę pokroić, posypać posiekaną natką i podawać z białym winem.

Dodaję jeszcze zdjęcie sałatki morskiej z jajkami na twardo, pieczoną ośmiornicą, pomidorami (czasem z dodatkiem truskawek) i winegretem.Sałatka morska  bez marchwi