Nos, czyli wątpliwa ozdoba twarzy

Ten organ wykorzystywany w kuchni i przy stole jest bardzo ważny. Jedzenie bowiem tym bardziej nam smakuje, im ładniej wygląda oraz (a może przede wszystkim) nęcąco pachnie.
Zając na poluOstatnio spotkałem się – i to parokrotnie – z ludźmi, którzy odmawiali zjedzenia niezwykle smakowitego udźca jagnięcego, bo pachniał… jagnięciem. Inni kręcili nosem na comber dzika i łopatkę sarny, ponieważ deprymował ich zapach dziczyzny. W obu przypadkach gospodarze przyjęć poszli na rękę kłopotliwym gościom i przy pomocy prostych zabiegów, czyli wykorzystaniem mocno pachnących przypraw, stłumili naturalny zapach podawanego mięsa.

Udziec jagnięcy. Fot. P. Adamczewski

Udziec jagnięcy. Fot. P. Adamczewski

Ja zaś sobie pomyślałem, że jest znacznie prostsza metoda zapobiegania podobnym kłopotom. Nie zapraszać marudników do swojego stołu. Jeśli ktoś nie toleruje zapachu jagnięciny, niech je cielęcinę lub wieprzowinę. A kto nie docenia walorów dziczyzny, niech szybko przejdzie na wegetarianizm. Zabijanie aromatów własnych różnych produktów jest – moim zdaniem – kulinarnym grzechem. Może to bowiem doprowadzić do tego, że wszystkie dania będą pachnieć i smakować jednakowo. I wówczas najlepiej będzie zamiast siadać do stołu, na którym stoją parujące wazy i półmiski pełne kuszących, a różnych zapachów, wystarczy, że goście zostaną podłączeni do bezzapachowych kroplówek. Organizm się nasyci, a nos okaże się całkiem zbędnym, a czasem nawet szpetnym wyrostkiem na twarzy.

Tymczasem jednak polecam wielce pachnące przepisy:

Jagnięcina w papilotach
80 dag jagnięciny z łopatki, 4 duże ziemniaki, 2 cebule, 3 marchwie, 15 dag fasolki szparagowej świeżej lub mrożonej, duży pomidor, 8 ząbków czosnku, 12 cytryny, 3 łyżki białego wina, 3 łyżki oliwy, po szczypcie oregano i rozmarynu suszonego, pieprz, sól

1. Mięso podzielić na kawałki wielkości pudełka zapałek, ułożyć w salaterce. Zalać marynatą przygotowaną z wina, rozmarynu i oregano, soli, pieprzu, soku cytrynowego, oliwy i 4 ząbków czosnku.
2. Przygotować warzywa: ziemniaki, cebulę i marchew pokroić w kostkę, dodać pokrojoną fasolę, sól, pieprz, czosnek i oliwę.
3. Przygotować 8 kwadratowych kawałków pergaminu, ułożyć po dwa w ten sposób, aby utworzyła się gwiazda. Na każdym podwójnym pergaminie ułożyć po porcji mięsa i warzyw oraz plaster pomidora.
4. Związać sznureczkiem wierzchołek.
5. W piekarniku nagrzanym do 180 st.C piec danie 60 minut. Podawać z ryżem na sypko.

Comber sarni
2 kg comber sarni, 10 dag słoniny, 2 łyżki oliwy lub oleju, 10 dag masła, 1 cytryna, sól, pieprz
Na marynatę: 500 ml wytrawnego czerwonego wina, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 cebule, 2 liście laurowe, po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu

1. Comber opłukać, oczyścić z błon i żył. Skropić sokiem z cytryny i posmarować oliwą czy olejem. Warzywa obrać, umyć i pokroić w plasterki.
2. Comber włożyć do kamiennego lub emaliowanego naczynia, obłożyć pokrojonymi warzywami i cebulą. Dodać rozgniecione przyprawy i zalać winem. Odstawić w chłodne miejsce na 2 doby.
3. Słoninę pokroić w słupki długości 3 cm. Wyjąć comber z marynaty, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i naszpikować słoniną. Ułożyć w brytfannie, polać 3 łyżkami stopionego masła i piec 2 godz. w temperaturze 200°C. Często polewać masłem, marynatą i sosem z pieczenia.
4. Upieczony comber pokroić na ukośne plastry. Na półmisku mięso polać sosem pozostałym z pieczenia.

Pieczeń z daniela z boczniakami
60 dag mięsa daniela, 8 dag słoniny, 2 dag mąki, oliwa, białe wino wytrawne, 25 dag boczniaków, sos worcester, ziele angielskie, jałowiec, sól, pieprz

1. Mięso umyć, osuszyć, usunąć błony. Ponacinać mięso ostrym nożem, naszpikować cienkimi paskami słoniny. Następnie natrzeć pokruszonymi kulkami jałowca i ziela angielskiego, solą, pieprzem, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić winem i dusić do miękkości pod przykryciem (około 1 godziny).
2. Grzyby oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki. Podsmażyć i dodać do mięsa pod koniec duszenia.
3. Miękkie mięso, gdy nieco ostygnie, pokrajać w plastry w poprzek włókien i polać doprawionym sosem worcester.