Barbórka to święto nie tylko górników

Zacznę od życzeń dla wszystkich Barbar, tych ujawnionych i tych noszących na blogu zupełnie inne imiona. A jest ich tu kilka. W tym i Basia A., która znosi moje fanaberie od czterdziestu dziewięciu lat. Życzę więc Barbórkowych przyjęć wesołych, roztańczonych i rozśpiewanych, a także smakowitych.

Starając się jednak utrzymać w śląskiej atmosferze, polecam przepisy niewątpliwie podawane w cieniu kopalń.

Zacznijmy od gorącej przekąski:

Krupniok ze smażonymi jabłkami
4 kawałki krupnioka, łyżka oleju, 2 łyżki masła, 2 spore winne jabłka, pół szklanki soku jabłkowego lub w wersji dla dorosłych tyleż miodu pitnego, 2 łyżki dobrej musztardy, sól, pieprz

1. Na patelni usmażyć na oleju krupniok w całości, rumieniąc z każdej strony. Odłożyć, pozostawiając resztkę tłuszczu na patelni.
2. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w krążki, usuwając gniazda nasienne.
3. Rozgrzać na innej patelni masło i podsmażyć lekko jabłka, po czym ułożyć je na krupnioku.
4. Na patelnię po przełożeniu krupnioka wlać sok lub miód pitny, dodać pozostałe masło i musztardę, mieszając drewnianą łopatką, dobrze zagrzać sos i polać nim potrawę.

Danie główne to:

Golonka z grochem
4 nieduże golonki wieprzowe, 80 dag kwaszonej kapusty, 30 dag puree z grochu, 3 cebule, liść laurowy, 4 dag smalcu wieprzowego, sól, pieprz świeżo zmielony

1. Wymyte golonki gotować na małym ogniu przez dwie godziny.
2. Kapustę kwaszoną zalać w garnku wodą, dodać połowę smalcu i dwie pokrojone cebule.
3. Przygotować puree z grochu, wykorzystując wywar po gotowaniu golonek, posolić, przyprawić pieprzem. Podawać golonki bardzo gorące z tartym chrzanem lub musztardą. I oczywiście z piwem.

A na deser też miejscowy przysmak:

Śląska moczka
25 dag piernika, 4 szklanki przegotowanej zimnej wody, 2 łyżki mąki, łyżka masła, szczypta mielonej gałki muszkatołowej, 2 goździki, na koniec łyżeczki mielonego cynamonu, 4 szklanki nieco rozdrobnionych suszonych bakalii: fig, śliwek, daktyli, moreli, gruszek, rodzynek, migdałów i orzechów włoskich, 1/2 cytryny, cukier do smaku

1. Zrobić złotą zasmażkę z masła i mąki, dodać wraz z 4 szklankami przegotowanej wody do pokruszonego piernika.
2. Do rozmoczonego piernika dodać gałkę, goździki i cynamon oraz suszone bakalie. Gotować wszystko na małym ogniu i mieszając, w razie potrzeby, dolać nieco wody, aż otrzyma się smakowitą masę. Dodać sok cytrynowy i cukier do smaku. Pod koniec wkroić kilka kawałków cytrynowej skórki.

I teraz można już włączać muzykę!