Coś wytwornego, w sam raz na święto

To nie będzie prosty przepis. Wymaga on pracy i pewnych kwalifikacji. Ale naprawdę warto się pomęczyć, by zaimponować gościom i podać na świąteczną kolację coś wytwornego i pysznego. Dostałem ten przepis o od zaprzyjaźnionego wybitnego kucharza, który wkrótce będzie należał do mistrzowskiej ligi nie tylko polskiej, ale i europejskiej.

Zrobiłem tę pierś gołębią raz i po długiej przerwie mam zamiar w najbliższy weekend próbę ponowić. Podobno każdy kolejny raz jest lepszy niż poprzednie. I mniej przysparza kłopotów, a więcej oklasków gości na koniec przyjęcia.

Smażone piersi z gołębia z czekoladowym puree z soczewicy, podane z musem z kapusty włoskiej i koperku na gałązce koperku
300 g wędzonego boczku wieprzowego, jałowiec, liść laurowy, czarny pieprz, rozmaryn, sól morska, brązowy cukier, 4 piersi z dużych gołębi, 3 łyżki masła wiejskiego

1. Przyprawy utłuc w moździerzu, natrzeć nimi oczyszczone piersi gołębi, odstawić do lodówki na 40 min, po czym podgrzewać w kąpieli o temp. 59 st. C około 3-4 godzin. Ostudzić.
2. Odsmażyć piersi na maśle od strony skóry. Na patelni skarmelizować brązowy cukier z tymiankiem i sola morską, ułożyć pokrojony w plasterki wędzony boczek i też skarmelizować.
3. Gołębia podawać na skarmelizowanym boczku.

Składniki puree z soczewicy
400g soczewicy, 1/3 szklanki prażonych orzeszków ziemnych, 1 szklanka  gorzkiego kakao, 1 szklanka syropu z mniszka, 1 łyżeczka kawy espresso, 1 laska wanilii, 2-4 łyżeczki nalewki jarzębinowej

Mus z kapusty
200 g kapusty włoskiej, 1 pęczek kopru z grubymi łodygami, sól morska, pieprz, cukier, imbir, kilka pomidorków

1. Orzechy uprażyć na suchej, teflonowej patelni. Przełożyć je do niewielkiego malaksera, miksować przez kilka minut do czasu, gdy z orzechów wydobywać się będzie oleista substancja.
2. Soczewicę ugotować i zmiksować. Dodać cukier, kakao, kawę, sól morską, miąższ laski wanilii i masę orzechową.
3. Zmiksować ponownie i dodać tyle nalewki, by otrzymać gładką, wilgotną i gęstą masę.
4. Kapustę ugotować w małej ilości osolonej wody bez przykrycia. Zmiksować na gładką masę z dodatkiem soli, pieprzu, posiekanego kopru i imbiru.
5. Na talerzu obok mięsa gołębiego pokrojonego w plastry i ułożonego na karmelizowanym boczku ułożyć mus z soczewicy, na nim położyć grubą gałązkę kopru, a na nią (za pomocą rękawa cukierniczego) wycisnąć mus z włoskiej kapusty.

Udekorować pomidorkami.

Do tego świetnie pasuje czerwony wytrawny austriacki zinfandel, inaczej zwany w Italii, czyli primitivo.