Uff, jak gorąco, czyli wspaniale

Bardzo lubię upały. Dlatego tez najczęściej wyjeżdżam na południe Italii na przełomie lipca i sierpnia, gdy temperatura tam przekracza 35 st. C. Wtedy dopiero czuję radość życia. Dlatego też pierwsze gorące dni tegorocznej wiosny wprawiły mnie w stan euforii, ale wiem, że takich wariackich miłośników upałów jest mało. I gdy ja się cieszę, to inni cierpią. Chcąc więc wynagrodzić te niedogodności wrogom wysokich temperatur, podpowiem kilka wspaniałych chłodników, które łatwo przygotować i które zawsze się sprawdzają jako lekarstwo na gorące powietrze.

Chłodnik migdałowy z kurczakiem
Szklanka bulionu drobiowego (z kostki), 2 szklanki jogurtu naturalnego, szklanka drobno pokrojonego mięsa pieczonego lub gotowanego kurczaka, liść laurowy, sól, pieprz, ząbek czosnku, 5 dag płatków migdałowych, łyżka masła.
1. Wymieszać jogurt z bulionem, dodać mięso kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, pieprz, sól.
2. Na patelni rozpuścić masło, uprażyć na nim migdałowe płatki. Należy mieszać, aby nie przypiekły się zbyt silnie z jednej strony.
3. Połowę migdałów dodać do chłodnika, wstawić do lodówki.
4. Podawać chłodnik w filiżankach, tzw. bulionówkach, posypany pozostałymi uprażonymi migdałami.
Chłodnik migdałowy jest dobrą sycącą zupą, odpowiednią na dni gorące, ale i na chłodne.

Chłodnik pomidorowy
2 szklanki jogurtu naturalnego, 3 szklanki soku pomidorowego, ogórek, pęczek szczypiorku, 2 łyżki siekanego koperku, 2 jaja na twardo, sól, pieprz.
1. Ogórek obrać i pokroić w paski, jajka na twardo pokroić na ćwiartki, szczypiorek i koperek posiekać.
2. Wymieszać jogurt z sokiem pomidorowym, dodać ogórek oraz zieleninę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
3. Dodać do chłodnika jaja, lekko wymieszać, naczynie z chłodnikiem dokładnie zakryte wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.

Chłodnik z porów
3 duże pory, dymka, łyżka masła, 4 średnie ziemniaki, 3 szklanki rosołu z kury (może być z kostki), szklanka śmietany 12-proc. lub kremowego jogurtu, sól, pieprz, 2 łyżki posiekanego szczypiorku.
1. Białe części porów po dokładnym umyciu posiekać; posiekać także dymkę wraz ze szczypiorkiem.
2. Rozgrzać masło i poddusić na nim pory z cebulą.
3. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki, dodać do podduszonej cebuli z porami, zalać wszystko razem rosołem i gotować, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie. Ostudzić.
4. Zimną zupę zmiksować, doprawić solą i pieprzem oraz wymieszać z jogurtem lub śmietaną.
5. Podawać w filiżankach posypaną po wierzchu szczypiorkiem.

Chłodnik gruszkowy z serem rokpol
1 kg dojrzałych gruszek, 2 łodygi selera naciowego, 15 dag sera rokpol, 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego, pół szklanki słodkiej śmietanki 12-proc.
Sok cytrynowy do smaku, po 5 ziaren czerwonego i zielonego pieprzu, sól, mielony biały pieprz.
1. Gruszki obrać, pokroić na cząstki, usuwając gniazda nasienne.
2. Łodygi selera pokroić na kawałki. Można zieloną nać selera zostawić do przybrania chłodnika.
3. Gruszki z selerem podlać połową szklanki wody i gotować co najmniej 15 minut, aby stały się miękkie. Zmiksować na gładki krem, dodając połowę sera.
4. Do masy serowo-gruszkowej dodać chłodny bulion i śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Silnie oziębić.
5. Podawać chłodnik w filiżankach, każdą przybrać selerową nacią i ziarnami pieprzu.

Chłodnik owocowy ze zsiadłego mleka
4 szklanki zsiadłego mleka, 3/4 szklanki śmietany 18-proc., ok. 50 dag różnych owoców (jagód, poziomek, truskawek), cukier do smaku.
1. Owoce umyć, osączyć starannie. Zmiksować i przetrzeć przez durszlak.
2. Zmiksować zsiadłe mleko ze śmietaną, dodać przetarte owoce, cukier do smaku starannie wymieszać. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Podawać z groszkiem ptysiowym lub biszkoptami.

I teraz zamiast okrzyku: „uff, jak gorąco!”, możemy wzdychać: „och, jak wspaniale!”.