Wariacje na temat spaghetti

Nie wiem czy kiedykolwiek będę mógł powiedzieć, że już mam to za sobą, wypróbowałem wszystkie warianty spaghetti. I to jest właśnie piękne w kuchni Italii. Wystarczy przejechać kilkadziesiąt kilometrów do sąsiedniej wsi czy miasteczka, by napawać zupełnie nowymi smakami. Dotyczy to i makaronu. Prawdę mówiąc nawet w tej samej miejscowości niemal każda gospodyni ma swoje przepisy, którymi chętnie podejmuje gości ale znacznie mniej chętnie pozwala je zapisać. Czasem jednak to się udaje. I dzięki temu mogłem zgromadzić kilkanaście wspaniałych przepisów.
Spaghetti alla Norcia (z truflami)
Kilka (2 – 3) czarnych trufli, 3 filety z sardelli, 2 ząbki czosnku, 5 łyżek oliwy extra vergine, 40 dag spaghetti, sól, pieprz
1.Ugotować spaghetti w posolonej wodzie al dente.
2.W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zrumienić czosnek na koniec usuwając ząbki. Filety sardelli drobno pokroić i włożyć na patelnię z oliwą. Delikatnie podgrzewać aż się rozpadną.
3.Zdjąć patelnię z ognia, dodać połowę posiekanych trufli i wymieszać z masą sardelową. Posolić do smaku i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
4.Wyłożyć na wierzch spaghetti i ozdobić pozostałymi truflami.
3. W czasie, kiedy gotuje się sos zagotować wodę, wrzucić spaghetti, kiedy makaron jest al dente odcedzić i dodać do sosu, wymieszać.

Spaghetti z owocami morza
15 dag spaghetti, 10 dag kalmarów, 10 dag odfiletowanej ryby morskiej, 20 dag dużych małży (muli), 10 dag drobnych małży (vongoli), 6 – 8 krewetek, 10 dag małych ośmiorniczek, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, pół  łyżki wazowej przecieru pomidorowego, 1 ostra papryczka, 5 łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz
1.Małże ( jeśli są w skorupkach) podgrzać w naczyniu żaroodpornym do otwarcia skorupek. Następnie wyjąć i przełożyć je do osobnej miseczki.Nie otwarte – wyrzucić. Zachować płyn, który wydzieliły małże. Jeśli małże są w puszce to użyć całą jej zawartość.
2.Czosnek, łyżkę posiekanej natki oraz przekrojoną papryczkę podsmażyć w rondlu na rozgrzanej oliwie. Dołożyć popkrojony w kostkę filet z ryby i i zrumienić. 3.Wlać przecier pomidorowy i płyn z małży. Gotować 10 minut. Dodać krewetki, a po chwili małże i małe ośmiorniczki.
4.Ugotować makaron w dobrze osolonej wodzie pamiętając, by był niedogotowany czyli al dente.
5.Przełożyć makaron na głęboki półmisek i polać sosem z owocami morza. Posypać z wierzchu natką z pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem.
I jeszcze dwa zdjęcia, które powinny rozbudzić apetyt następny posiłek.

Spaghetti z homarem

Spaghetti di seppie czyli sosem z kałamarnicy

Fot. P. Adamczewski