Marchew z sokiem pomarańczowym
Ok. 50 dag marchwi, 5 szalotek, sok z całej pomarańczy, łyżeczka soku cytrynowego, 2,5 łyżki klarowanego masła, kilka gałązek świeżego tymianku, 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, sól, mielony biały pieprz
1. Marchew cienko obrać, pokroić w talarki, ugotować na pół twardo na parze lub w niewielkiej ilości wody. Osączyć.
2. Szalotki pokroić na ćwiartki i na połowie klarowanego masła zeszklić na patelni. Przełożyć do rondla.
3. Na patelni na pozostałym maśle chwilę podsmażać marchewkę. Przełożyć do rondla z cebulką.
4. Dodać do rondla sok pomarańczowy wymieszany z mąką ziemniaczaną, połowę tymianku, doprawić solą i pieprzem. Chwilę dusić jarzynkę pod przykryciem, doprawić sokiem cytrynowym. Podając posypać posiekanym pozostałym tymiankiem.