Królik jak zając

Comber i udka królika, 1/4 szklanki octu 6-proc., po kilka jagód jałowca, ziela angielskiego, ząbek czosnku, 2 cebule, 10 dag słoniny, łyżka masła, sól

1. Zagotować szklankę wody z octem, jałowcem i zielem angielskim.
2. Ułożyć comber i udka w szklanym, porcelanowym lub emaliowanym naczyniu, obłożyć posiekaną cebulą i zalać marynatą. Pozostawić w lodówce pod szczelnym zakryciem ze względu na silny zapach na 2 dni.
3. Po wyjęciu z marynaty osuszyć mięso, naszpikować paskami słoniny(dobrze ją na godzinę przedtem włożyć do zamrażalnika, aby stała się twarda), posypać cebulą a marynaty i posmarować czosnkiem utartym z solą. Posypać kawałeczkami masła.
4. Piec w temperaturze 180-200 st. C aż mięso się zrumieni.
5. Pokrojone na porcje mięso ułożyć na półmisku. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem, przelać do sosjerki.