Filet kurczęcy w sosie śmietanowym

Ok. 60 dag filetu z piersi kurczęcej, 3 łyżki masła, łyżka oleju, sól, pieprz, 3 łyżki drobno posiekanych oliwek, por, 8 suszonych śliwek bez pestek, łyżka mąki, szklanka śmietany, 3 łyżki startego żółtego sera

1. Pokroić mięso na kawałki wielkości pudełka zapałek, lekko posolić i obsmażyć na maśle z olejem ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni.
2. Na tłuszcz ze smażenia wrzucić pokrojony por, oliwki oraz śliwki – smażyć chwilę, posypać mąką, zrumienić i dodać śmietanę. Gotować, aż sos zgęstnieje, doprawić solą i pieprzem, odstawić z ognia i mieszając dodać starty żółty ser.
3. Ułożyć podsmażone mięso w naczyniu do zapiekania, polać sosem i pod przykryciem zapiekać w piekarniku w temperaturze 210 st. C około 15 minut.
Podawać z ryżem.