Kokosowy rulon

Szklanka suchego ryżu, 2 szklanki mleka, sól, 8 łyżek wiórków kokosowych, szklanka brązowego cukru, kawałek wanilii

1. 4 łyżki wiórków zalać letnim mlekiem, po czym odsączyć na sicie, pozostawiając mleko.
2. Ryż ugotować przez 5 minut w dużej wodzie, po czym odcedzić, zalać w rondlu mlekiem pozostawionym po namoczeniu wiórków i gotować mieszając 5 minut, po czym przykryć pokrywką i pozostawić do wchłonięcie przez ryż całego mleka.
3. Ugotować gęsty syrop z 4 łyżek wody, wanilii i cukru oraz szczypty soli.
4. Z lekko ostudzonego ryżu uformować wałek, owinąć folią aluminiową i ułożyć na blaszce.
5. W piekarniku piec 20 minut. po czym odwinąć z folii, ułożyć na półmisku, polać ugotowanym syropem i posypać pozostałymi wiórkami.