Klopsiki rybne zapieczone

75 dag tuszek z dorsza, 3/4 szklanki tartej bułki, 2 cebule, 2 jajka, 2 łyżki masła, 4 kopiaste łyżki posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz, cukier do smaku, 2 – 3 łyżki oleju

1. Ryby sprawić, wyfiletować.
2. Obrać cebule i wraz z filetami z ryby posiekać dość drobno nożem, przełożyć do miski i rozetrzeć masę rybno cebulową drewnianą łyżką, dodając masło, jaja i bułkę tartą oraz posiekaną zieloną pietruszkę. Dodać sól, pieprz i szczyptę cukru.
3. Z masy formować niewielkie klopsiki, posmarować je olejem i ułożyć na posmarowanej także olejem blaszce.
4. W piekarniku nagrzanym do 180 st. C piec klopsiki około 30 minut.
Podawać z ziemniakami z wody z koperkiem i zieloną sałatą.