Wkrótce zburzą Bastylię

 Za cztery dni kolejna rocznica zburzenia Bastylii czyli święto narodowe Francji – 14 Lipca. Francuzi swoje święto obchodzą radośnie, głośno i… smacznie. Pamiętając o tym i składając przyjaciołom znad Sekwany życzenia najlepiej będzie przygotować jakieś francuskie dania. Mamy wśród uczestników blogu stałych mieszkańców różnych części Francji i to doskonale gotujących. Oni sami potrafią przygotować pyszną ucztę z klasycznych przepisów.

Moja propozycja czy raczej podpowiedź jest dla miłośników Marianny mieszkających nad Wisłą, Narwią czy Wartą. Oto one:

Grenadier w czosnkowej panierce

4 filety grenadiera ok. 20 dag każdy, 8 dag masła, 3 ząbki czosnku, 15 dag miąższu świeżego białego chleba, 1 łyżka natki z pietruszki, oliwa z oliwek, cytryna pokrojona w ósemki

1.Rozgrzać piekarnik do 200 st. C.

2.W naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą z oliwek ułożyć filety w jednej warstwie.

3.W misce wymieszać masło z wyciśniętym czosnkiem i odstawić.

4.Wymieszać miąższ chleba z natką pietruszki i ułożyć grubą warstwą na rybach. Skropić rozpuszczonym masłem z czosnkiem. Piec 15 minut aż chleb nabierze barwy złoto-brązowej. Podawać z cytryną.

Naleśniki z Arles

3/4 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki mleka, 1 jajko, 5 plastrów sera, 5 plastrów szynki, zioła prowansalskie, kilka pomidorków koktajlowych, oliwa

1.Przyrządzić luźne ciasto naleśnikowe z mąki, mleka i szczypty soli. Usmażyć 5 sporych naleśników smażąc tylko z jednej strony.

2.Na upieczoną stronę naleśnika położyć plaster szynki a na nim plaster sera. Posypać ziołami. Złożyć na pół i ponownie smażyć najpierw ze strony surowej, potem i drugiej, by były całe złociste i chrupkie a ser płynny.

3.Wkładać na talerze lekko posypując ziołami i obkładając pokrojonymi na pół pomidorkami.

Tarta z Nancy

40 dag maki, 20 dag masła, 10 dag bekonu, 6 cebul, 1/2 l białego wytrawnego wina, kawałek sera gruyer, 4 żółtka, mały pojemnik śmietany 30-proc., sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chili, pół szklanki wody mineralnej niegazowanej

1.Masło pokroić na kawałki i nożem siekać je z mąką aż się dobrze połączą. Dodać wody i ugnieść elastyczne ciasto, które uformować w kulę i włożyć ją do lodówki.

2.Po godzinie ciasto rozwałkować półcentymetrowej grubości placek. Wyłożyć nim natłuszczoną masłem formę. Znów odłożyć do lodówki.

3.Po kolejnej godzinie wstawić formę do piekarnika i w temperaturze 180 st. C upiec na złocisto.

4.Bekon pokrojony w paski i cebule w piórka podsmażyć na maśle na złoto. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i chili. Wlać wino i gotować aż odparuje.

5.Na podpieczoną tartę wyłożyć połowę startego gruyera. Na wierzch cebulowy farsz. A na to wszystko resztę sera.

 6.Żółtka wymieszać ze śmietaną. Doprawić startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zalać tą masą tartę i piec 20 minut w temperaturze 180 st. C.

A do tego oczywiście wino. Też francuskie. Ponieważ jest gorące lato to może być zimny szampan lub dobrze schłodzone różowe z Prowansji albo – jeśli kto woli białe – to moje ulubione Sancerre znad Loary.

Vive la France!