Risotto z pieczarkami
Niepełna szklanka ryżu, 1 kg pieczarek, kawałeczek papryczki chili, 2 łyżki mascarpone, łyżeczka suszonej bazylii lub pietruszki, ząbek czosnku, sól, pieprz, szklanka bulionu grzybowego z kostki, 2 – 3 łyżki oliwy
1. Pieczarki umyć, osączyć, pokroić w plasterki, podsmażyć na patelni z łyżką oliwy.
2. Na drugiej patelni rozgrzać pozostałą oliwę, zeszklić posiekany czosnek, dodać papryczkę chili i suchy ryż. Mieszając podgrzewać, aż ryż cały pokryje się oliwą, wtedy dolewać po trochu bulion grzybowy aż do jego wyczerpania. Gotować w ten sposób ryż około 15 minut.
3. Połączyć ryż z podsmażonymi pieczarkami, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, na koniec dodać serek mascarpone, jeszcze raz wymieszać i podawać.