Kurczak z warzywami
50 dag piersi z kurczaka, cebula, marchew i pietruszka, spora szczypta granulowanego czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka łagodnej przyprawy curry w proszku, po pół łyżeczki suszonych ziół: bazylii i oregano, na czubek łyżeczki mielonej ostrej papryki
1. Mięso umyć, osuszyć kuchennym papierowym ręcznikiem, pokroić w dużą kostkę. Marchew i pietruszkę pokroić w paski mniejsze od frytek, cebulę pokroić w kostkę.
2. Przygotować marynatę: wymieszać oliwę z ziołami, curry i ostrą papryką, granulowanym czosnkiem.
3. Wymieszać pokrojone mięso i warzywa z przygotowaną marynatą, odstawić do lodówki na godzinę.
4. Po tym czasie przełożyć potrawę do żaroodpornego naczynia i w nagrzanym do 180 st. C piekarniku piec co najmniej 30 minut.
Potrawę tę podawać z ryżem ugotowanym na sypko.