Zdrowe muffiny

1/2 szklanki otrąb owsianych, 1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych, 1/2 szklanki rodzynek, szklanka mleka, szklanka mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody, łyżeczka cynamonu, szczypta soli, 1/3 szklanki cukru pudru,1/3 szklanki oleju, 2 jajka, jabłko, łyżka masła do posmarowania foremek

1. Otręby, płatki owsiane i rodzynki umieścić w miseczce, zalać wrzącym mlekiem i odstawić do spęcznienia.
2. Jabłko obrać i pokroić w kostkę.
3. Do naczynia wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, cynamon i sól.
4. Roztrzepać jajka z olejem.
5. Połączyć mąkę z proszkiem i pozostałymi składnikami z napęczniałymi płatkami i otrębami, pokrojonym w kostkę jabłkiem i jajkami z olejem. Wymieszać łącząc wszystkie składniki.
6. Posmarować lekko masłem formę do muffinek, ponakładać ciasto do 3/4 wysokości.
7. W piekarniku nagrzanym do 200 st. C piec około 25 minut. W tym czasie babeczki powinny się zrumienić.